Menu

Planten in de badkamer, hoe? Zo!

Ik schreef al eerder dat groen in huis een enorme trend is. Je kan kiezen voor een XL plant in de woonkamer, of 9 verschillende potjes met evenveel verschillende cactussen op de side table in de keuken. Of waarom geen stoere pallet met allemaal losse planten in de uitbouw. Of dit allemaal tegelijk!? Er zijn geen regels!

Waar je voorkeur ook naar uitgaat, met elke keuze maak je de lucht in huis schoner en wordt de aanblik van je interieur meer organisch en vriendelijker (de hartslag van de mens daalt bij het zien van natuur, dan zit je met planten spot-on). En je bent hip bezig door te decoreren met de elementen!

Verse planten kunnen ook in badkamers die voorzien zijn van daglicht. Hoe? Zo!
De badkamer is de ruimte die je bezoekt om de nieuwe dag energiek en met een schone lei te starten of om te ontspannen na een hele dag in touw te zijn geweest. En de badkamer is in Nederland vanwege de functionaliteit veelal voorzien van harde materialen op bijna alle oppervlakken, in een sober kleurschema. En ook alle ‘meubels’ zijn van harde materialen gemaakt, in diezelfde witte, bruine, grijze of zwarte tinten. Dan is er natuurlijk veel te zeggen voor een item, of meerdere items, in een frisse accentkleur, in een organische vorm, die ook nog lucht-verbeterende kwaliteiten hebben. Precies: verse planten! Veel tropische planten, vooral varens en grassen zijn gewend aan veel schaduw, hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid. Dat klinkt als omgeving toch bijna exact hetzelfde als een badkamer!?


Staat buiten kijf dat een badkamer een intensief gebruikte ruimte is, en we willen met planten deze ruimte meer comfort en schone lucht geven en niet het douchen, baden en tandenpoetsen blokkeren. Dus alle bovengenoemde manieren van decoreren met groen zou ik niet tegelijk inzetten. Maar er kan toch meer dan je denkt:
  • Planten kunnen hangen, en zelfs op de kop groeien. Hang ze vanaf het plafond of aan de muur. Er zijn hangers passend bij alle Woonsferen.
  • In veel badkamers is een plateautje bij het bad: daar kan een grotere plant of een groepje kleine plantjes zijn edele werk doen. Zorg voor hoogteverschil in de afzonderlijke planten en planten die vooral smal en hoog zijn.
  • De voorzetwand geeft bij de ramen in architectuurstijlen Oud Hollands en Jaren 30 ook ruimte voor groen: op de vensterbank. Als je niet hebt gekozen voor mat glas en nog op zoek bent naar raamdecoratie kunnen planten zorgen voor privacy. En voel jij je als Adam of Eva in het paradijs.
  • Wat dacht je van een plank op de juiste hoogte boven het toilet? Wel even testen dat de grootste bewoner niet met zijn hoofd of nek tegen de plank knalt, want dan moet daar weer een kusje op.
    En - wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd- ook op de dubbele wastafel is plek voor een XS plantje.


Hieronder een lijstje van de experts van intratuin van planten die ultiem geschikt zijn voor de badkamer:
  1. Krulvaren (Nephrolepis)
  2. Venushaar (Adianthum)
  3. Streepvaren (Asplenium)
  4. Spathiphyllum
  5. Ficus Pimula
  6. Zebragras (Chlorophythum)
  7. Carex


En voor de bewoners die geen daglicht in de badkamer hebben, jullie hoeven je niet groen en geel te ergeren omdat je niet kan meedoen.
Het aanbod nep planten is -in alle soorten en maten- de laatste jaren veel groter geworden, de varianten zijn veel realistischer geworden en meer betaalbaar dan in het verleden.

Dus gewoon groen meedoen! Ik ga nu douchen naast de Spathipyllum! Nep!

Groeten Victor

De auteursrechten op de foto's in deze blog behoren niet toe aan BAM Woningbouw b.v. of Veni Vidi Victor (Victor Meuwissen)