Menu

Frisse lucht nodig? Goed ventileren!

Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt, of wanneer we jouw huurwoning hebben verbeterd, zijn je gevelkozijnen voorzien van zelfregulerende ventilatieroosters, waardoor verse lucht gedoseerd je woning instroomt. In dit artikel zetten we wat feiten over ventilatie op een rij.

Kost ventileren te veel energie?

We beginnen met het idee dat ventileren meer energie zou kosten. Het lijkt misschien ook wel een beetje tegenstrijdig; je ventilatieroosters openzetten zodat er buitenlucht je woning binnenkomt terwijl we met isolatie en andere maatregelen juist werken aan een zo energiezuinig mogelijke woning. In een goed geventileerd huis is de lucht echter relatief droog. En het opwarmen van droge lucht kost minder energie dan het opwarmen van vochtige lucht omdat droge lucht de warmte veel beter geleid. Een goede continue ventilatie hoeft dus geen nadelige gevolgen te hebben voor je energieverbruik.

Vraaggestuurde ventilatie

De meeste systemen voor mechanische ventilatie werken samen met de ventilatieroosters in de kozijnen volgens het principe van gecontroleerde, vraaggestuurde ventilatie. Dat betekent dat de woning alleen wordt geventileerd wanneer dat nodig is. De roosters zijn voorzien van een mechanische zelfregelende klep. Die voorkomt dat er meer lucht doorgaat wanneer het buiten hard waait en levert daarmee een grote energiebesparing op.

Luchten of ventileren? Een paar handige weetjes

  1. In de ochtend even de slaapkamerramen openzetten is lekker fris en een goede manier om alle vervuilde lucht te laten ontsnappen
  2. Het effect van luchten is echter maar kort: na een half uur is alle lucht ververst
  3. Het warmte- en (dus) energieverlies bij luchten is groot.
  4. Beter is het om de roosters in de kozijnen continu open te laten staan en het systeem tijdelijk hoger te zetten.

Wat je nog meer kunt doen om energiezuinig en gezond te ventileren

  1. De meeste systemen functioneren automatisch (en verbruiken dan de minste energie), maar in sommige situaties kun je het systeem handmatig bedienen om extra frisse lucht in je woning te krijgen. Wanneer je bijvoorbeeld veel bezoek hebt, of tijdens het koken of douchen kun je de mechanische ventilatiebox in een hogere stand zetten om de lucht sneller te verversen.
  2. Voor een goede werking van het systeem is het belangrijk om de ventilatieroosters in de kozijnen regelmatig te reinigen.
  3. Verwacht je meer vocht? Zet het systeem tijdelijk hoger met de vierstandenschakelaar. Je hoeft je ramen niet wijd open te zetten.
  4. Zet de verwarming niet te laag om het neerslaan van vocht op ramen en buitenmuren te voorkomen. De ideale huistemperatuur is 's nachts 16 graden.
  5. Plaats verder de meubels niet te dicht bij de muur om te voorkomen dat ze isolerend gaan werken; met een beetje afstand kan de lucht beter circuleren.
  6. Heb je een afzuigkap? Dan is ventileren extra belangrijk! Omdat er extra lucht wordt afgezogen, moet (verse) buitenlucht de ruimte in.