Menu

Black (& white) to the future

Lieve liefhebbers van hedendaags, persoonlijk wonen,

8 december j.l. bezocht ik, samen met mijn collega woon-o-loog Jann van Eck, de trendforecast van Lidewij Edelkoort. De titel van haar visie op hoe we in 2019 gaan wonen is ‘Spiritual House’. Diezelfde dag kocht ik ook het Pantone kleurprognoseboek voor 2018/19; ‘Sanctuary’ genaamd. Ongeveer hetzelfde thema, dus dat zou weleens dé richting kunnen zijn.

Spiritual House staat voor het creëren van een thuis om soelaas in te vinden; niet meer dan menselijk in deze shockerende tijden. We zoeken rust en willen ons kunnen afsluiten van de buitenwereld: geen telefoon, ‘afk(l)ikken’ van informatie, en samen thuis gelukkig zijn. We willen aan onszelf, elkaar en ons geluk toekomen. De hoofdtrend omvat 10 subtrends, waarvan er vijf ‘in search of light’  (op zoek naar licht) zijn en vijf ‘in praise of shadow’ (ter ere van schaduw). Vandaar de titel van deze blog ‘zwart en wit, zoals in donker en licht, naar de toekomst toe’.

In praise of shadow:

Volgens de forecast zullen op een termijn van 15 tot 20 jaar alle zaken die nú in huis wit zijn, zwart worden; denk aan keukens, badkamers, sanitair en witgoed. De huidige donkere keukentrend, de covers van alle hippe kookbladen en boeken, en de verkrijgbaarheid van zwart toiletpapier zijn daar de eerste bewijzen van.

De Sanctuary trends voor 2019 zijn dan ook keramiek als productsoort voor vloeren, wanden, en keukendeuren. En dan niet alleen in steenpatronen, maar ook de meest waanzinnige houtdessins.

In search of light

Textielproducten worden lichter van kwaliteit en zijn er dus vooral in lichte kleuren. We gaan onze bedden steeds Japanser / minimalistischer opmaken; weg dus van de over-de-top Amerikaanse hotelstijl met 5 lagen beddengoed en 8 rijen sierkussens (waar laten ze die ook ’s nachts?!).

Roze zal in 2019 een belangrijke accentkleur in het interieur worden en op meer dan alleen een kinderkamer te zien zijn.  

Fluweel - op veel plaatsen in het interieur te gebruiken - zet door. Vaak worden kleuren van fluweel gekoppeld aan de zware, donkere kleuren van edelstenen, maar daar komt een nieuwe stroming naast: nieuw zijn lichte, niet-typisch fluweel tinten.

Sanctuary

Zitmeubels worden kleiner van formaat en veel meer voorzien van textiel: geweven en gewassen stoffen.

Het daybed, een fenomeen uit de jaren ‘50, maakt opnieuw een opmars. In elke hoek van elke kamer kan een daybed staan; om even op te rusten, of te lezen, dan wel mijmeren, alleen of samen. Het daybed kan ook een matras zijn die op een aantal pallets ligt of een heel dikke doorstikte deken op een betonnen plank langs een wand, geplaatst bij een kachel of haard. Geweven, gebreide, doorstikte persoonlijk versierde dekens worden erg belangrijk in huis.

Kasten gaan van plafond tot vloer en van links naar rechts langs een wand, heel discreet, onopvallend, rustig en praktisch.

De tafel wordt gedekt met wollen tafellakens en lopers, en toont een eclectische mix van servies, bestek en glaswerk. Hierdoor wordt de gedekte tafel als het ware een collage.

De combinatie van mat en glanzend, steeds meer mat, ultiem mat en als contrast hoogglanzend lak blijft belangrijk. Net als de contrasten glad en ruw, textiel en beton, oud en nieuw, steen en stof, hout en marmer, en touw.

Als jullie het leuk vinden, vertel ik volgende maand meer over de woontrends van 2019. Liever een ander onderwerp? Stel ‘m voor via ditismijnthuis.nl!

Woongroeten, Victor