Menu

Voorbereiding op je gesprek met de Woonadviseur

Tijdens ons interview met trotse Kijk, Dit is mijn Thuis! bewoners Emiel en Vanessa krabben we ons een paar keer achter de oren. Binnen twee uur hadden ze samen met Woonadviseur Laura alle keuzes op papier staan. Toegegeven, iedereen is anders en sommige mensen beslissen nu eenmaal snel, maar twee uur? In dit artikel delen we een aantal tips van Emiel en Vanessa, waarmee je goed beslagen ten ijs kunt komen voor je gesprek met jouw Woonadviseur.

Bij het creëren van je nieuwe unieke en eigen thuis zit de truc ‘m wel degelijk in de voorbereiding, vertellen Emiel en Vanessa. “En dat begint met het in kaart brengen van je woonwensen. Wij hebben onszelf echt gedwongen om goed onder woorden te brengen wat we allemaal zoeken in onze woning, hoe we in onze woning willen wonen en waar we blij van worden.” Een goede tip, want het eerste onderwerp dat de Woonadviseur tijdens een woonadviesgesprek wil bespreken is: wie ben jij/wie zijn jullie?! Het antwoord op die vraag is namelijk de sleutel tot een thuis dat echt bij je past. Nu, en in de toekomst!

Iedereen is anders!
Let op: het komt vaak voor dat jij en je partner niet met één harmonieus pallet van smaken en voorkeuren aan het creëren van hun jullie thuis beginnen. Iedereen is anders, en dat is helemaal geen probleem. Als jullie weten dat jullie woonsmaken flink van elkaar afwijken, kan het wel nuttig zijn om zoveel mogelijk gezamenlijke wensen en uitgangspunten op papier te zetten. Aan jullie Woonadviseur vervolgens de taak om samen met jullie tot een thuis te komen waarin jullie jezelf allebei herkennen!

Maak een moodboard
Er zijn diverse manieren om jullie (gezamenlijke) wensen met betrekking tot jouw nieuwe thuis te uiten. Vooral wanneer je jouw Woonadviseur jouw ideeën over de uitstraling die je in gedachten hebt moet overbrengen, is het een goed idee om een moodboard te maken. Op een moodboard verzamel je foto’s, kleuren, materialen die allemaal bijdragen aan de sfeer die jij wilt overbrengen. Het bord zelf kan van karton zijn, van hout, MDF of elk ander materiaal (tip: gebruik een niet te dik en zwaar materiaal om onnodig gesleep te voorkomen) en de inhoud van jouw moodboard kun je overal vandaan halen. Je eigen foto’s, beelden uit (woon)magazines, foto’s van internet, kleur- en materiaalstalen uit de bouwmarkt of meubelzaak: ze kunnen allemaal op jouw moodboard.

Tip: kom naar de verkoopmanifestatie van het project van jouw keuze. Daar krijg je van Victor of één van de Woonadviseurs een woonmagazine mee waar je jouw eerste foto’s uit kunt knippen! Blijf beelden en materialen combineren totdat je helemaal tevreden bent met de sfeer die het moodboard uitstraalt. En nog een laatste tip: plak alles pas vast wanneer je er zeker van bent dat je geen veranderingen meer wilt aanbrengen…

Gebruik Pinterest
Als je geen zin hebt om met papier, schaar en lijm aan de slag te gaan, is Pinterest een fantastisch alternatief voor het maken van moodboards. Met Pinterest kun je alle mooie afbeeldingen die je op internet tegenkomt makkelijk structureren en verwerken in een online moodboard. Starten met Pinterest is makkelijk; ga naar de website van Pinterest en maak een account aan met je e-mailadres of je Facebook account. Vervolgens maak je je eigen Pinterest bord aan, bijvoorbeeld ‘Interieur ideeën’. Je kunt ook meerdere borden aanmaken, zodat je bijvoorbeeld per ruimte een moodboard hebt.

Als je de borden hebt aangemaakt, is het tijd om te pinnen. Elke afbeelding waar je hart sneller van gaat kloppen, sla je op door deze te pinnen. Wanneer je een foto pint, kun je kiezen op welk bord je de foto wilt opslaan.

Tip: je kunt natuurlijk zelf zoeken, maar je kunt ook mede-pinners en andere borden volgen. Bijvoorbeeld van je favoriete merken en stylisten. Heb je na verloop van tijd mooi gevulde borden? Loop er dan eens kritisch doorheen en verwijder de pins die je bij nader inzien toch wat minder leuk vindt. Zo kom je steeds dichter bij je doel: een moodboard dat precies die sfeer overbrengt die jij voor ogen hebt.

Verdiep je in de mogelijkheden
Wanneer je er over denkt om jouw woning woonklaar te laten opleveren met Victor&Wonen, loont het bovendien de moeite om jezelf al goed te verdiepen in de verschillende Woonsferen. Emiel: “We hadden ons online al goed verdiept in de Woonsferen, hadden er al mee gespeeld in de online inspiratietool en we hebben erg goed opgelet tijdens de informatiedag voor toekomstig bewoners.”

Vanessa vult aan: “Samen kwamen we al snel tot de conclusie dat Woonsfeer Natuurlijk voldoende ruimte bood om onze persoonlijke voorkeuren in de afwerking van ons nieuwe thuis terug te laten komen.”

Op de website van het project waar jouw toekomstige woning wordt gebouwd, kun je de Woonsferen bekijken en vergelijken in de online inspiratietool. Wil je de Woonsferen nóg meer beleven, in het woningtype van jouw keuze? Zet dan je (cardboard) VR-bril op en bekijk de woonkamer/keuken én badkamer van jouw toekomstige woning in de Woonsfeer van jouw keuze. En om jezelf al een goed beeld te geven van de mogelijkheden, afwerkingsniveaus en bijbehorende prijzen, kun je de prijslijsten van de Woonsferen en Leefwijzen downloaden.  

Neem de koperswijzigingenlijst door
Bestaat bij jouw toekomstige thuis niet de mogelijkheid je woning woonklaar op te leveren? Of wil je je huis casco laten opleveren? Ook dan zijn er nog een hoop keuzes te maken!

Een goede voorbereiding op het gesprek met jullie Woonadviseur is het van te voren zorgvuldig doornemen van de koperswijzigingenlijst, met daarop alle mogelijke bouwkundige opties voor jouw woningtype. Blijkt uit jullie moodboard bijvoorbeeld dat jullie een grote woonkeuken of extra ruime living willen? Dan is een uitbouw natuurlijk een uitkomst. Stuiten jullie op Pinterest op een prachtige gym, speelkamer of master bedroom op zolder? Dan is een groot dakraam of dakkapel wellicht ook zeer gewenst. Genoeg om van te voren over na te denken dus! Uiteraard helpt jullie Woonadviseur je graag met alle te maken keuzes.

Blijf bij jezelf
De belangrijkste tip die Emiel en Vanessa ons tot slot meegeven: blijf bij jezelf en wees eerlijk over wat je wel of niet mooi vindt! “Natuurlijk kun je jezelf laten adviseren en jezelf verdiepen in de laatste trends, maar uiteindelijk gaat het om jouw huis”, zegt Vanessa. “Dé plek waar je straks na een lange dag werken écht thuiskomt en jezelf kan zijn. We hebben ons daarom niet laten leiden door wat anderen zeiden, en kunnen nu met recht zeggen dat we blij zijn met de keuzes die we hebben gemaakt!”