Menu

Inrichten? Functionaliteit komt op de eerste plaats!

Thuis: de belangrijkste plek in jouw leven, en waarschijnlijk ook één van de grootste investeringen die je ooit zult doen. Dan wil je ook waar voor je geld en is het niet meer dan logisch dat je jouw thuis gebruikt op een manier die het beste bij jou past en die je ultiem laat genieten in en om je woning. De Victor&Wonen Leefwijzen zijn bedoeld om je daarin op weg te helpen, maar uiteindelijk speelt ook jouw eigen inrichting een grote rol. Woon-o-loog Victor Meuwissen geeft een aantal tips hoe je jouw thuis kunt inrichten op een manier die past bij jou en je gezin.

“Datgene wat je het liefste doet, geef je idealiter ook de beste plaats in de woning. Het klinkt logisch, maar in mijn ervaring gebeurt het vaker niet dan wel. Wat is de beste plaats in jouw woning? Dat verschilt natuurlijk per woning en per verdieping. En per bewoner, want beauty is in the eye of the beholder. Maar vaak is het de plaats met het beste licht, de meeste ruimte, of de plaats waar je gewoon het meest op je gemak bent. En op die plaats maak je ruimte voor de functies waar je het meest blij van wordt.

“Functies?”, hoor ik je denken? Jazeker; de ideale inrichting van jouw woning begint met denken in functies. Natuurlijk, het moet ook mooi zijn, maar functionaliteit en gemak komen altijd op de eerste plaats. ‘Form follows function’ heet dat in het vak van product- en interieur design. De mogelijkheden zijn eindeloos; je kunt meerdere functies namelijk ook prima combineren.

Spelen

Tijd voor wat voorbeelden. Woon je in een basis woning (zonder uitbouw) en wil je als (alleenstaande) ouder ruimte maken in de woonkamer om heerlijk op de bank te Facebooken, terwijl je kinderen afwisselend spelen en kijken naar een dvd van Sam de Brandweerman? Plaats het zitmeubel en de televisie dan aan weerszijden van de woonkamer. Daar tussenin is dan, op het vloerkleed, voldoende ruimte voor het speelgoed en de zitzakken van de kinderen.Als je een grotere woning of een uitbouw hebt gekozen, kun je de ruimte bij de schuifpui aan de tuinzijde benutten voor de kinder(speel)hoek. Een schuifpui gaat voor de helft open, dus je kunt daar makkelijk een paar tafeltjes, een kinderkeukentje en een vloerkleed voor spelen kwijt. Een stuk gezelliger voor je kinderen, want naar het licht kijken is fijner dan tegen een blinde muur. En met een goede opbergkast in de buurt, of een kist met deksel, is het speelgoed aan het einde van de dag zo weer opgeruimd!

Zitten, lezen, leven, praten

Houd je van heerlijk ontspannen met een goed boek? In een basiswoning geef je daaraan uiting door de woonkamer in twee zones in te delen, resp. links en rechts van de loop naar de schuifpui. De brede zone is dan tv/zitkamer, de ondiepe is voor een biebje: een relaxfauteuil in combinatie met een boekenkast, een bijzettafel voor je leeslamp en een grote kop gemberthee.Wil je ook samen zitten met uitzicht op de tuin? Dan gebruik je de uitbouw voor je eigen oranjerie binnenshuis. De kleinere ruimte aan de andere kant van de schuifpui leent zich dan trouwens nog steeds voor een mini-bieb: een boekenkast, een compacte en comfortabele stoel en een kleine tafel met dito leeslamp. Dit combineer je dan met een tv zone. Eentje waarin je echt ‘in’ de film zit, o.a. omdat niemand door het beeld loopt.

Eindeloze mogelijkheden

En zo kan ik nog wel even doorgaan; werken aan een bureau in een bergkast, dat je na gebruik makkelijk kunt inklappen, of een naaimachine op een ondiepe tafel met alle benodigdheden voor een thuisatelier in een dichtbij geplaatste kast opgeborgen. Ben je niet zo van het combineren en houd je alles liever een beetje gescheiden? Dat heb je zo voor elkaar met een paar slim geplaatste room dividers, bijvoorbeeld in de vorm van smalle hoge planten.

Je ziet het: je kunt blijven spelen met functies totdat je een ons weegt! Wij doen ons best om de weg voor je vrij te maken met de Victor&Wonen Leefwijzen, en ik ben erg benieuwd hoe jij de persoonlijke punten op de i gaat zetten!”