Menu

Tafelen & Snavelen: een heerlijk en gezellig kerstdiner in Woonsfeer!

Lieve liefhebbers van genieten en persoonlijk wonen, een hele rits decemberfeesten staat voor de huisdeur! Hoogste tijd om jullie te inspireren met mijn ideeën over Tafelen & Snavelen in Victor&Wonen Woonsferen. Hoe kleed je je tafel aan tijdens brunches, borrels, lunches, (lopende) buffetten, gourmetten, dineren en souperen: samen genieten van de meest uiteenlopende gerechten en drankjes, ongeacht het moment van de (feest)dag en wat eten we?

Woonsfeer Nostalgisch Tafelen & Snavelen

Tafelen: bij Nostalgisch denk ik toch het meest aan high tea en meer-gangen-diners; aan een lange tafel in de tot-eetkamer-omgebouwde-woonkamer. Je mooiste servies, tafellinnen, glaswerk en bestek uit de kast gehaald en het geheel met decoraties uit vervolgen tijden gecompleteerd. Als het gaat om aanduiden wat de tafelschikking is, kan je de naam van de gast met een textielstift schrijven op een stoffen servet, of met een marker op een kerstbal. Wat ook heel chic is, is een klein tasje/goodiebag op het bord plaatsen met een labeltje met de naam van gast. Voor je styling is het helemaal goed om de voor de hand liggende kleur rood te gebruiken.

Snavelen: voor een Nostalgisch diner kies je voor de meer traditionele gerechten die onlosmakelijk bij 'Kerst anno toen’ horen: wild, rollades & gebraad, luxe schaal- en schelpdieren en zelf getrokken bouillon. Maar kies vooral gerechten die je al vaker bereid hebt. Het is een diepe valkuil om in december voor veel mensen voor het eerst iets bewerkelijk te maken, dus niet doen.

Woonsfeer Natuurlijk Tafelen & Snavelen

Tafelen: mijn associatie bij Natuurlijk is eten met de elementen: aarde, vuur, water & lucht. Oer en stoer genieten na samen buiten te hebben gewandeld. Ongedwongen: in een theedoek gerold bestek, aardewerken kommen, van-dik-hout-gezaagde-planken met worstsoorten en kazen, geen liflafjes. Rond een vuurkorf, met warme kleren en extra plaids, waarbij ook eenvoudige, aardse gerechten van de barbecue komen.

Qua deco zou een rijtje kerstbomen te gek zijn, met alleen maar witte lichtjes erin. Een winter wonderland in je eigen tuin, maaltijd met vrienden en familie, samen onder de sterren: wow! Voor inspiratie voor serviesgoed (maar ook kussens en beddengoed) kun je terecht bij H&M Home. Dit natuurlijke elementen-sfeertje  kan ook gewoon binnen, maar dan liever geen vuurkorf: veiligheid voorop!

Snavelen: wortel/pompoensoep (tip: voeg verse gemberwortel toe!), bruine bonen of linzensoep, en natuurlijk snert. Oerbrood, olijvensmeersels,  pesto,mosterd, tafelzuur, een rol echte boter, gezouten! Op de barbecue gepofte aardappels, gemarineerde karbonades en braadworsten en kippen aan het spit. Gewoon dat wat destijds de Neanderthalers op kerstavond lieten thuisbezorgen, denk The Flintstones.

Woonsfeer Eigenwijs Tafelen & Snavelen

Tafelen: bij Eigenwijs kan het twee kanten op:
1) heel eigenzinnig, tegen alle conventie in, perse niet aan de eettafel, maar samen eten in de woonkamer. Dan is het het meest logisch om allerlei kleine eenvoudige gerechtjes te serveren, of een ‘pak-maar-waar-je-zin-in-hebt-het-staat-er-voor-buffet'.

Of -niet schrikken- 2) gourmetten, ja dat is namelijk 'very gezellig’ en hartstikke eigenwijs in de zin dat iedere gast op zijn eigen wijze zelf zijn gerechtjes bereid. Persoonlijker en gemakkelijker kan ik het niet maken. Je kan het samenzijn dan qua uitstraling wel weer extra bijdehand/eigenwijs maken door lekker clashing servies en glaswerk te gebruiken: 'it coordinates but it does not match'. Of ,zoals bij H&M Home, servies met opdruk met een knipoog.

Snavelen: 'pak-maar-buffetten' kunnen mijns inziens geïnspireerd worden door Italië, Spanje, Griekenland, Turkije & Marokko: antipasti, tapas, mezze etc. Varieer met groenten, vlees, vis, kaas en kip zodat er gerechten zijn voor de smaakpapillen of het metabolisch systeem van iedere aanwezige. Lijkt me onnodig om gourmetten verder uit te leggen ;-)

Woonsfeer Design Tafelen & Snavelen

Tafelen doe je in de vorm van lichte lunches of souperen; dat is een lichte late avondmaaltijd nadat je in de stad bijv. naar theater of een borrel in een galerie bent geweest. Of organiseer samen met je buren een 'walking dinner'. Er zijn immers altijd mensen in jouw straat die ook Woonsfeer Design hebben, dat schept al automatisch een stijl-band. Voordeel van 'walking dinner', is dat je maar 1 gang hoeft te bereiden, en hoe meer adressen met Woonsfeer Design, des te meer gangen. De styling is georganiseerd, en naast zwart-wit contrasten kan je goud, koper, glans en pailletten toevoegen, want dat is de trend komende seizoenen. Bij H&M te vinden in servies, kaarsen- en theelichthouders, tafellopers en kussens.

Woonsfeer vtwonen Tafelen & Snavelen

De hedendaagse vtwonen stijl is zo breed, daar kunnen alle hierboven beschreven manieren van Tafelen en Snavelen worden toegepast. Als het maar basic met een twist is. Zorg qua styling en decoratie voor een afwisseling van vormen, kleuren en materialen. Gebruik een flinke dosis zwart-wit grafische dessins, dan zit je geheid goed deze komende periode.

En na het Tafelen en Snavelen: ‘oogjes dicht en snaveltjes toe, slaap lekker’!  Alvast een heel gelukkig 2017, liefs Victor


De rechten op de gebruikte beelden ligt niet bij VeniVidiVictor noch bij BAM wonen, maar bij (partijen behorend bij) H&M en InterIKEAsystems b.v.