Menu

Buiten is het nieuwe binnen

'Practice what you preach' gaat deze keer niet op, beste fans van hedendaags wonen. Het spijt me, maar mijn balkon is te klein voor de stroming 'buiten is het nieuwe binnen', kortweg 'Buitenstebinnen'. Ik heb al eerder geschreven dat de tuin heden ten dage de 'al fresco' (in de buitenlucht) variant van de publieke zone van een woning is. Want een beetje tuin heeft een eetgedeelte aangrenzend aan de buitenkeuken, een aparte zit- dan wel loungehoek en soms ook een zonnedek. Net zoals binnen dus. En dan maakt het niet uit of de eettafel plek heeft voor 2 of 10 personen, zolang de wegwerpbarbecue met een tafeltje ernaast maar evenveel plezier verschaft als een gemetselde buitenkeuken met ingebouwde wijnkoelkast.

Maar, tijdens mijn bezoek aan de Salone del Mobile in Milaan,  bleek dat de Buitenstebinnen-revolutie daar niet is gestopt. Eerst dacht ik "Wat verwarrend om zo'n buitensfeer te realiseren rondom nieuwe banken, salontafels, eettafels en fauteuils." Maar, 'don't be fooled by appearances' het waren buitenmeubels! En niet bij één verdwaald merk, met een verdwaasde designer of marketingman aan het roer. Nee, 'Buitenstebinnen' (ook uit te spreken als buiten is te binnen) was te zien in 'tutti Milano'. Op de beurs, maar ook in de showrooms in de stad.

Toegegeven, niet elk ontwerp kan drie hele Nederlandse zomers onafgedekt buiten staan en nog steeds 'belezza' zijn. Maar bij de eerste de beste druppel alles koortsachtig binnenhalen hoefde ook niet, verzekerde de charmante productontwikkelaar. Kijk zelf maar op de foto's naar de nieuwe uitvoeringen, materialen en vormen van buitenmeubels. Ik ben groen van jaloezie dat ik een inimini balkon heb.

Als je de voortdurende GROEN-trend optelt bij 'Buitenstebinnen' is het effect eenduidig: tuin en woning gaan naadloos in elkaar over. Dan heb je ineens een dubbel zo groot huis, deels overdekt, deels in de buitenlucht; en niks hoeven verbouwen alleen maar door keuze van meubels en planten.

Nu ga ik even in de hangmat liggen, die op mijn inimini balkon hangt, en dat past net.

Arrivederci, Vittorio