Asbest verwijderen? Veiligheid komt op de eerste plaats!

Als we gaan starten met het verbeteren van jouw woning, komt veiligheid op de eerste plaats. Dat begint met een goede voorbereiding en het verwijderen (saneren) van asbest is daarin een belangrijke stap. Hoe onze co-makers het aanwezige asbest op een veilige manier verwijderen, leggen we uit in dit nieuwsbericht.

Asbest kan op veel verschillende plaatsen in een woning verwerkt zijn. Denk daarbij aan leidingen, dakdoorvoeren en afdichtingskoord achter gevel- of gaskachels.  Als we starten met de woningverbetering, is het belangrijk dat er geen asbesthoudende materialen meer aanwezig zijn op de plaatsen waar we in de woning aan het werk gaan. Het asbest kan namelijk worden beschadigd tijdens het werk en dat kan problemen opleveren.

We brengen de situatie goed in beeld
Daarom start elke woningverbetering met een bezoek van een asbest inventarisatiebureau aan de woningen. Zij brengen alle plaatsen in de woning waar zich asbest bevindt gedetailleerd in kaart. Hun kennis bundelen zij in een rapport, waarin precies staat aangegeven op welke plaatsen er asbest gesaneerd moet gaan worden.

Het asbest wordt veilig verwijderd
Wanneer het in de woning aanwezige asbest in kaart is gebracht, komt het asbestsaneringsbedrijf op het toneel. Om gegarandeerd veilig te kunnen werken, bouwen ze allereerst een volledig luchtdichte containment (afscherming) om de asbestbron. Vervolgens wordt er een machine op de afscherming aangesloten die zorgt voor een constante onderdruk binnen de afscherming. Op die manier kan er geen lucht (en dus ook geen asbestdeeltjes) ontsnappen.

De medewerkers die binnen de afscherming werken, dragen goed sluitende overalls en persluchtmaskers wanneer ze aan het werk zijn. Om elk risico op besmetting te voorkomen, gaan ze door een driedelige douchesluis voordat ze naar buiten gaan. In het vuile gedeelte laten ze hun kleding achter, in de doucheruimte maken ze zichzelf en kun masker schoon en in de schone ruimte kleden ze zich weer aan.

Grondige eindcontrole
Het verwijderen van de asbest in een woning duurt normaal gesproken 1 werkdag. Wanneer de werkzaamheden zijn afgerond, komt een geaccrediteerd laboratorium de werkzaamheden officieel ‘vrijgeven’.  Dat begint met een visuele vrijgave, waarbij de inspecteurs controleren of alles echt helemaal schoon is. Daarna plaatst men pompen in de afscherming die lucht aanzuigen en filteren. De filters worden vervolgens nauwkeurig onderzocht en als daarin geen asbest, glaswol of andere vezels worden aangetroffen, wordt de woning vrijgegeven en kunnen we verder met het verbeteren van de woning!

Jouw contactpersoon

Vragen? Stel ze aan jouw contactpersoon. Klik op de naam voor alle contactgegevens of klik op het envelopje om direct een e-mail te sturen.

Of blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

De volgende stap