Comfortabeler en energiezuiniger wonen!

Naast de isolatie- en ventilatiemaatregelen in uw woning is uw energierekening is ook afhankelijk van de manier waarop u met energie omgaat. Om u te helpen uw energieverbruik terug te dringen, plaatsen op deze pagina regelmatig nieuwe energiecoaching updates. Hieronder ziet u het overzicht; de meest recente update staat altijd bovenaan. Door te klikken op één van de titels opent u het artikel.

Energiecoaching # 10: (hart)verwarmende energietips

Nu Sinterklaas het land weer heeft verlaten, maakt Nederland zich op voor de feestdagen. Heeft u de kerstboom al opgetuigd? Bij BAM Wonen kijken we weer uit naar het Kerstfeest. Gezellige dagen, maar ook koude dagen, waarop de verwarming waarschijnlijk wat hoger gaat dan normaal. Hoewel u hopelijk nog steeds geniet van uw comfortabele en goed geïsoleerde woning, willen we u toch nog wat tips geven om energiezuiniger te verwarmen (bovenop de tips die we Energiecoaching #5 al gaven).

Energiecoaching #9: Kies voor energiezuinige apparaten

Het is weer herfst; de dagen worden korter en de temperaturen dalen. Het perfecte moment om ’s avonds weer lekker onder een dekentje onder de bank te kruipen en te genieten van een mooie serie of film. Maar op wat voor televisie kijkt u naar uw favoriete serie? Het type apparaat dat u koopt, is namelijk van grote invloed op uw energieverbruik.

Een goedkope televisie (of een ander apparaat) is niet altijd per se de goedkoopste oplossing. In deze Energiecoaching update vertellen we wat meer over het verbruik van (huishoudelijke) apparaten.

Energiecoaching update #8: Hoe houdt u het hoofd koel in de zomer?

De zomer is officieel nog maar net begonnen, maar sinds de metingen staat afgelopen maand op een zesde plek in het rijtje warmste junimaanden ooit. Tijdens de lente hebben we ook al een flink aantal hete dagen gehad, met op 27 mei zelfs de hoogst gemeten temperatuur ooit.

Hoewel de verbeterde isolatie in uw woning de warmte langer buiten houdt, kan de temperatuur na een langdurige warme periode toch oplopen. We hebben allemaal de neiging om ramen en deuren wagenwijd open te zetten; meestal heeft dit helaas het tegenovergestelde effect, en wordt het alleen maar warmer in huis. Maar wat kunt u nu wél doen om in uw woning het hoofd koel te houden tijdens de warme zomerdagen?

Energiecoaching update #7: ontdek hoe u energiezuinig kunt verlichten

Een maand geleden begon de zomertijd; het moment dat we de klok in Nederland een uur vooruit zetten en onze tijd daarmee een uur laten voorlopen op de standaardtijd. Het idee achter zomertijd is dat we de periode van daglicht beter laten overeenkomen met de periode waarin de meeste mensen overdag wakker zijn. Op die manier zou men kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden. Of zomertijd nu echt een positieve invloed heeft op energieverbruik door verlichting, gaan we in deze energiecoaching bijdrage niet behandelen. Wel geven we u in deze update enkele tips om minder energie te verbruiken voor de verlichting van uw woning.

Energiecoaching update #6: Voorkom sluip- en standby-verbruik

Hoeveel apparaten denkt u ongeveer in huis te hebben? Loop maar eens in gedachten door uw huis, kamer voor kamer, en tel de verlichting maar één keer mee. Waar komt u ongeveer op uit? Ter vergelijking: het gemiddelde aantal elektrische apparaten in een Nederlands huishouden ligt op 40. Hoe scoort u ten opzichte van het gemiddelde? Het loont de moeite om na te denken over de elektrische apparaten in uw woning, want in onze ervaring ligt hier nog een  mooi besparingspotentieel op u te wachten. In deze energiecoaching update vertellen we hier mee over.

Energiecoaching #5: De winter is begonnen, tijd om slim te verwarmen

Op het moment van schrijven is het 21 december, de kortste dag van het jaar en het begin van de astrologische winter. Nu hebben we dit jaar al wat koude dagen meegemaakt, maar dit leek ons een mooi moment om u een paar tips te geven om slimmer te verwarmen en dus meer te besparen op energieverbruik! Met deze makkelijke tips verwarmt u uw huis zonder te verspillen. Het kost u niets extra’s, u hoeft alleen maar slim met de verwarming om te gaan: houd tussendeuren dicht, zet de verwarming overdag één graad lager en ’s nachts op 16 graden.

Energiecoaching update #4: Grip op energie? Noteer meterstanden maandelijks

Meestal zien we maar één keer per jaar, bij de eindafrekening, hoeveel elektriciteit en gas we hebben verbruikt. Nu we de woningen in de wijk Hilversum-Noord hebben verbeterd, is het natuurlijk interessant om na te gaan met hoeveel het gasverbruik in de woningen daadwerkelijk is teruggelopen. Bovendien helpt het bijhouden van meterstanden om grip te krijgen op energieverbruik.

In de vorige energiecoaching update las u over het verlagen van het voorschot voor het gasverbruik. Het leuke aan het maandelijks noteren van uw meterstanden, is dat u voortaan kunt zien of uw verbruik aansluit bij dat termijnbedrag.

Energiecoaching update #3: Geisoleerde woning, dus lagere energielasten

Vanaf 1 augustus 2016 is de huurverhoging voor de woningverbetering ingegaan. Inmiddels is het stookseizoen begonnen. Dan begint het besparen als gevolg van de verbeteringen die we aan uw woning hebben doorgevoerd. In deze energiecoaching update leggen we uit hoe u ervoor kunt zorgen dat uw maandelijkse energielasten lager worden zodat u de huurverhoging meteen compenseert!

Energiecoaching update #2: Energiezuinig gebruikmaken van de nieuwe mechanische ventilatie

Energiecoaching update #1: Meer weten over jouw energie?

Wat weet jij van jouw energierekening? Schrik je er wel eens van? En ben je benieuwd of jouw verbruik gemiddeld, hoog of laag is? Klik op de energiecoaching items hieronder om te lezen over de kosten van energie, de opbouw van jouw energierekening en ontdek waar je de meeste besparingen kunt gaan boeken de komende tijd.