Menu

“Van binnen is iedere woning uniek!”

Op een dag waarop het oer-Hollandse weer zijn streken liet zien, mochten wij binnenkijken in het huis van Dennis en Ilona. Samen met dochters Jara en Joan ontvingen zij eind januari de sleutel van hun nieuwe woning op een eilandje in de stad Heerenveen. Op het eerste gezicht ziet hun eengezinswoning er aan de buitenkant niet anders uit dan de andere woningen van het nieuwbouwproject Skoattereiland, maar als we de woning binnenstappen is dat wel anders. Dit is een huis waarin de voorkeuren van elk van de vier bewoners alle hun eigen plaats hebben gekregen. Zo heeft ieder zijn eigen plek, maar zijn ze wel samen.

Dennis en Ilona verruilden hun woning in het drukke Haarlem voor een thuis op steenworp afstand van het Abe Lenstra stadion. Wel even wennen: “Als hier drie auto’s voorbij rijden is het druk”, lacht Dennis, “dat is wel even anders dan Haarlem.” De reden van hun verhuizing is echter niet de behoefte aan rust. “Ilona komt uit Heerenveen, ze is hier vlakbij opgegroeid. De huizenprijzen in Haarlem rijzen de pan uit, dus we wilden hier op zoek gaan naar een betaalbare woning, zodat we ook nog geld hebben om leuke dingen te doen”, legt Dennis uit. “Toevallig kwamen we bij een van de laatste inloopavonden van Skoattereiland terecht, en toen hebben we meteen een optie genomen.”



Een goede basis
Tijdens het aankoopproces en het maken van alle keuzes met betrekking tot de indeling en afwerking werden zij begeleid door Woonadviseur Mirjam. Ilona en Dennis wisten echter al precies wat ze wilden en wat ze te wachten stond. “Ik heb al eerder een nieuwbouwwoning gekocht, dus ik wist waar ik rekening mee moest houden”, vertelt Dennis. Ook was het al snel duidelijk dat ze voor een Victor&Wonen Woonsfeer zouden gaan, waarbij hun woning compleet woonklaar zou worden opgeleverd. En daar kreeg het stel geen spijt van; op het moment dat ze de sleutel kregen, hoefden ze niet meer te klussen. Dennis: “Ik heb een erg drukke baan en ben bijna altijd onderweg, dus ik vond het heerlijk dat ik alleen de gordijnen en de schilderijen op hoefde te hangen. Zelfs nu blijven er soms nog kleine klusjes liggen, dus de basis moest gewoon af zijn.”
Na twee gesprekken hadden ze al hun keuzes al gemaakt; van de okergele muur in de woonkamer tot de indeling op zolder. “Omdat we in Haarlem woonden, konden we spieken bij ‘de Bongerd’, een soortgelijk project van BAM Woningbouw in Amsterdam-Noord. Daar zijn we bij bewoners op bezoek geweest en hebben daar de grijze muurkleur als basiskleur afgekeken en ook onze zolderindeling hebben we op basis van dat bezoek gekozen”, vertelt Dennis. “We wisten heel goed wat we wilden, dus in het eerste gesprek met Mirjam hebben we de mogelijkheden bekeken en in het tweede gesprek hebben we alles vastgelegd.”




Allemaal een eigen plek…
De persoonlijke voorkeuren en stijl van Dennis en Ilona zijn goed terug te zien in de woning. De okergele accentmuur en locker-kasten zijn om te beginnen al niet in elk Nederlands huishouden terug te vinden, maar het zijn de details die het huis echt uniek maken. De vier persoonlijkheden van de bewoners zijn duidelijk terug te zien in de accessoires in de woning. In de werkkamer van Dennis ontdekken we zijn favoriete kleur (niet okergeel maar oranje) en is zijn liefde voor auto’s duidelijk terug te zien. Verder vinden we door het hele huis aapjes. “Dat is mama’s lievelingsdier”, kan jongste dochter Jara ons vertellen.
Wanneer de achtjarige trots haar eigen slaapkamer en die van zus Joan laat zien, zien we ook de verschillende karakters van de jongste bewoners duidelijk terugkomen. “In ons oude huis sliepen we samen op één kamer, nu hebben we allebei een eigen kamer.” Vertelt Jara trots in haar stoere kamer, die mede door de gigantische dakkapel ontzettend licht is. Jara heeft haar kamer helemaal in haar eigen stijl aangekleed, inclusief glitterende en kleurrijke schedels (afgewisseld met vele schattige knuffels) en een stoere werkbank waaraan ze heerlijk kan knutselen. Één verdieping lager slaapt zus Joan waar we niet lang hoeven te raden naar haar lievelingskleur… Op de knalroze muur hangt een prachtig schilderij (“gemaakt door oma!”) van een ballerina en de slaapkamer is aangekleed met bloemen, afbeeldingen van de prinsessen uit de film ‘Frozen’ en een heuse kroonluchter.





...maar toch samen
Na de rondleiding door al die verschillende prachtige persoonlijke domeinen, dalen we weer af naar de begane grond en komen we terecht in de woonkamer. Daar wordt direct duidelijk: ieder lid van het gezin heeft ieder een eigen plek, maar de woonkamer is de plaats waar iedereen samenkomt. Deze lichte ruimte is de favoriete plek van Ilona. Mede door de uitbouw is hier genoeg plek voor een lekkere bank waar het gezin samen televisie kijkt, maar ook een eettafel waaraan Jara druk bezig is met het in elkaar zetten van een armbandje voor een jarige vriendin. “Ik mag vandaag op haar verjaardag komen. Niet voor kinderen, maar voor haar familie. Als enige uit de klas!” Ondanks dat ze haar vriendinnetjes in Haarlem wel een beetje mist, heeft ze haar plek in Heerenveen al helemaal gevonden. Net als de rest van het gezin.

Skoattereiland logo

Project: Skoattereiland (Nieuwbouw)

Kenmerken: 24 eengezinswoningen type C uit de BAM Wooncollectie in Jaren '30 architectuur. Laatste woning opgeleverd in januari 2016

Partners: Ontwikkeling/bouw: BAM Wonen

Naar de projectwebsite