Menu

Lifestyle & designtrends 2018

Dinsdag 22 november heb ik het seminar van trendforecaster Lidewij Edelkoort, voorspeller en onderzoeker van nieuwe trends, bijgewoond. Vanuit haar bedrijf Trendunion reist zij deze maand de hele wereld over om haar visie met vakmensen, leraren en studenten te delen. De onderwerpen van de seminar waren fashion, activewear en lifestyle&design trends voor 2018.

New Materialism

De naam van de forecast voor lifestyle&design 2018 is New Materialism, omdat het materiaal als zodanig het allerbelangrijkste onderdeel van het design is. Het design is het eindresultaat van verschillende materiaalbewerkingen. Tijdens het seminar werden video's getoond waarin kunstenaars/designers aan het werk waren: tactiel (voelend), rustiek en ongecontroleerd. Door je oogharen bekeken zien de vloeren, meubels, lampen, spiegels, vazen, schalen en object eruit als het design van 1950-1960. “Maar het is persé geen Vintage/Mid Century Design, ook al zal de pers  het zo wel weer gaan noemen”, daar was Lidewij heel stellig over.

De tactiliteit (hoe materiaal aanvoelt) van alle eindproducten zijn een tegenkracht tegen het virtuele, wat zo’n groot onderdeel van ons leven heden ten dage is. Die tactiliteit ‘aard' ons en wapent ons.

Ik licht een aantal subtrends toe:

BLOWING MAGIC

Glasblazer Philippe Weber is een lichtend voorbeeld van dit New Materialism. Het is wilde glaskunst en nieuwe organische vormen, ontstaan doordat hij tijdens het blazen toetsen indrukt op een klarinet extra lucht kan toevoegen.

REFLECTING CULTURE

Hiermee wordt bedoelt dat interieuritems gemaakt van twee op elkaar geplaatste lagen metaal, door middel van de FIBU techniek met lucht worden gevuld. Ziet er waanzinnig uit en is heel sterk. Hier is Oskar Zieta de drijvende kracht.

Voor 2018 is de prognose dat spiegels gedeeltelijk onzichtbaar worden gemaakt, wat een mysterieus effect geeft. Gebroken spiegels, antieke spiegels, doorvertaald in spiegelende finishes van textiel voor bijvoorbeeld kussenhoesen. Maar ook façades van woningen en meubels van spiegel zullen (on)zichtbaar worden in het landschap en onze woningen.

WORKING WOOD

Lex Pott is de voorman van Working Wood; nieuw leven geven aan oudere materialen, interieurs die er werkplaats-achtig uitzien met stellingen tot aan het plafond en/of een wand of een plafond van planken. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van hout ingelegd met hout; dus geen schroeven of spijkers meer. Of hout wordt gebruikt als sculptuur zoals een boomstam als object in huis.

Natuurlijk zien we ook veel eenvoudige vormen, ronde vormen, en hout wordt als dessin belangrijk. Wat ik erg fraai vond was een frame met 7 houten lades, die ieder een andere donkere kleur hadden.

COOKING RECIPES

De keuken wordt rustieker en simpeler, de gebruikte materialen zijn blond hout, cement en keramiek. Samen! En het is toch een elegant beeld.
Hout wordt met respect in de keuken verwerkt, bijvoorbeeld in deurtjes van ingelegd hout in een mooi visgraat patroon. We zien ook veel onregelmatige finishes voor de oppervlakken van een keuken en veel donkere kleuren. Deze komen bijvoorbeeld terug in het steen als dun, donker werkblad.

De vernieuwing zit in ‘m in 'de familie van materialen': in de keukenopstelling/uitstraling zien we 5-6 materiaalaspecten terug: hout, cement, keramiek, rvs, brons of koper. Ook zijn lepels belangrijk, overal verschijnen lepels van allerlei materialen in het werk van designers…

Laten we eind 2018 samen kijken of al deze forecasts uit zijn gekomen, in de tussentijd kan je je voordeel er mee doen. Maar alleen een trend oppakken, als ie bij je past :-)!

Met een rustiek, stevig ‘tot de volgende keer’ sluit ik af, Victor

NB: Het eigendom van bovenstaande foto's behoort niet toe BAM Woningbouw,Ditismijnthuis.nl en/of Victor Meuwissen.