Menu

Kijken naar de O3E : hoe creëer je een stijlzuiver thuis?

Nee, beste fan van comfortabel wonen, deze blog gaat niet over O'G3NE of de 3J's, maar over hoe je zélf een interieurprofessional kan worden door te kijken naar de O3E: Ontwerp 3 Eenheid.

Een collega bij BAM Wonen vroeg me namelijk onlangs hoe je je thuis een herkenbare en zuivere stijl kunt geven in plaats van een wirwar van meerdere stijlen door elkaar heen. Mijn antwoord was: neem een interieurprofessional in de arm van BNS Crisp (de beroepsvereniging voor interieurstylisten) of kijk naar het aanbod van creatieve dienstverleners op stylink.nl. Maar je kunt het natuurlijk ook zelf proberen! Daarom hierbij een snelcursus 'hoe word ik een interieurprofessional?'

Een duik in de kunstgeschiedenis

We hebben als mensheid veel verschillende stijlperiodes gekend. Evolutie en uitvindingen maken nieuwe vormen, kleuren en materialen en productiemethodes mogelijk. Door meer of minder te willen pronken met welvaart ontstonden in het interieur nieuwe motieven en luxe technieken. Hieronder een greep uit de vele, elkaar opvolgende stijlperiodes:

De periode van de 10e tot de 13e eeuw noemen we de Romaanse periode. Deze wordt gekenmerkt door een zware en sobere stijl, ontwikkeld vanuit de kloostercultuur, met rode bogen en diep draaiwerk. Er werd bijna uitsluitend eikenhout gebruikt.

Daarna volgende de Renaissance, van de 13e tot de 17e eeuw. De Renaissance is ontstaan in Florence en is klassiek, heeft veel symmetrie, en gebruikt mythologische wezens en Bijbelse personen.

De Rococo stijl kwam op in het begin van de 18e eeuw en duurde relatief kort; tot het midden van de 18e eeuw. Rococo is licht, speels en informeel. Er werd gebruik gemaakt van pasteltinten, landelijke tafereeltjes, vloeiende vormen, asymmetrie (in tegenstelling tot de Renaissance), ruitmotieven, bloemen, krullen en schelpen. De houttinten waren licht.

In 1830 brak de Victoraanse periode aan. Deze stijl vindt zijn oorsprong in Engeland en werd populair in heel Europa en Noord Amerika. De Victoriaanse stijl was een wedergeboorte van historische stijlen, met zware versieringen, meubelbekleding met diepe knopen, massaproductie en overdreven ornamentiek. De Victoriaanse periode was eclectisch: motieven en elementen uit verschillende periodes samen gebruikt, met een toevoeging van nieuwe materialen.

De Victoriaanse periode duurde voort tot 1900, maar rond 1860 kwam ook Arts & Crafts opzetten. Een Middeleeuwse stijl met eenvoudige, traditionele inheemse vormen met Keltische en Japanse invloeden. Er wordt veel handgesmede ijzer, pen- en gat houtverbinding gebruikt.

Vanuit Frankrijk en België ontstond rond 1890 (tot 1930) Art Nouveau / Art Deco. Al snel namen deze stijlen ook de rest van Europa en de VS over. Art Nouveau is vloeiend, organisch, gestileerd Naturalisme, planten en bloemenmotieven, insecten en exotische houtsoorten. Art Deco heeft uitgesproken kleuren, invloeden vanuit het Kubisme, Futurisme, Afrikaanse en Egyptische kunst. De Visgraat- en zigzagmotieven waren erg populair, net als zonnen en bliksemschichten. Als materiaal werd er gekozen voor verchroomd staal en bakeliet.

Zoals de naam al doet vermoeden deed het Naoorlogs Design zijn intrede vanaf 1945. Massaproductie, organische en asymmetrische vormen en abstracte motieven uit de wereld van de wetenschap (zoals atomaire en moleculaire structuren) staan hierbij centraal. Er werden niet-natuurlijke materialen gebruikt zoals plastic, glasvezel, pvc, synthetische vezels en gebogen multiplex. Alles in heldere kleuren. Tegenwoordig is Mid Century Design erg populiar om te mixen met een modern of industrieel interieur. De meubels uit de jaren '50 of '60 van de vorige eeuw (veelal geproduceerd door VITRA) zijn daarbij erg populair.

Met uitzondering van Naoorlogs Design ervaren we alle andere stijlen als antiek, en dat is feitelijk ook zo, want ze zijn meer dan 100 jaar oud!

Geografie en interieur

Naast bovenstaande stijlperiodes is er ook sprake van vormgeving gebaseerd op de specifieke cultuur en omstandigheden van een bepaalde regio. De Country-stijl, onder andere terug te zien in het tijdschrift Ariadne at Home is groot geworden in Engeland, Frankrijk en Zweden; gebaseerd op de daar aanwezige grondstoffen, ambachten en gebruiken. Houten meubels - zo van de houtbewerker -, theedoekruiten voor interieurstoffen, romantische bloemdessins; altijd heel plattelands en gerieflijk.

De Scandinavische interieurstijl, onder andere bekend van IKEA, HAY en Bolia.com heeft rechtstreeks te maken met de grote mate van gelijkheid en democratie in Scandinavië. De aanwezige grondstoffen (vooral grenen en berkenhout), het feit dat boeren en vissers in de winter hun geld verdienen met kunstnijverheid en er vele maanden per jaar weinig tot geen daglicht is, heeft geleid tot lichte interieurs met heldere en vergrijsde kleuren, 'blonde' houten meubels met afgeronde hoeken in eenvoudige vormgeving, functionele woonaccessoires en veel aandacht voor kaarsen en verlichting.

Hoe creëer je zelf een zuivere stijl?

Na de theorie is het dan nu tijd voor praktijk! Hoe zorg je ervoor dat je woning stijlzuiver is en niet een mis-match van stijlen. Het allerbelangrijkste: kijken. Niet slechts je ogen openen en je blik op iets richten, maar daadwerkelijk zien en bewust registreren wat je ziet. Want als je goed kijkt naar interieurfoto's of vrijstaande beelden van meubels en accessoires is altijd de Ontwerp 3 eenheid (O3E) te herleiden: vormen/motieven, kleuren en materialen.

Is er een stijl (hierboven beschreven of een andere) die je aanspreekt? Zoek deze dan op via Pinterest of Google. Bekijk en analyseer welke vormen/motieven, kleuren en materialen je aanspreken en beschrijf ze. Noteer dit in een aantal steekwoorden en maak een (digitaal) moodboard van sfeerbeelden en vrijstaande beelden die je aanspreken en voldoen aan de steekwoorden.

Neem je moodboard en woordenlijst mee als je gaat shoppen en vraag je bij je nieuwe bank,kast,salontafel,vloerkleed,lamp etc. af of ze passen bij de vorm/dessin, kleur en materiaal van het moodboard. Heb je twee keer een match (in woord en in beeld), dan ben je bezig om je interieur stijlzuiver vorm te geven.

Je bent dan bijna zelf een interieurprofessional!

Veel groeten, Victor


De rechten op de gebruikte beelden ligt niet bij VeniVidiVictor noch bij BAM wonen.