Menu

Kiekeboekeukens, ambacht en het nieuwe wit

Het land van pasta, Prada, olio di oliva en maffia is ook bij uitstek het land van moois-op-meubel-en-interieurdesign-gebied. Ik had deze blog op de weg terug in het vliegtuig willen schrijven, maar dat is toch niet zo makkelijk als je reist met EasyJet. Daarom hierbij mijn bevindingen, nog steeds met mijn hoofd in de designwolken, vanaf de werktafel thuis.

De katholieken komen met Pasen samen in Rome voor 'Urbi et Orbi'. De woonprofessionals reizen midden april af naar Milaan Mobile voor 'Mobile et Disegnio': heilig nieuws op het gebied van meubels, accessoires en design. Om er het licht, 'Luce', te zien en al dan niet de nieuwe ontwerpen hun zegen te geven.

Ik biecht eerlijk op dat ik vooral gekeken heb naar keukentrends op de tweejaarlijkse Eurocucina beurs. Woonadviseur Laura van BAM Woningbouw was ook op de Salone, dus die zal vast laten weten welke trends zij gespot heeft!

Op de Eurocucina waren de hoofdtrends 'Hout is het nieuwe wit', 'KiekeboeKeukens', 'Ambachtelijk' en 'Groen'.

Hout is het nieuwe wit
Werkelijk waar, in vier enorme beurshallen waar het zwart zag van de internationale keukenmerken heb ik slechts twee witte keukens gezien! Hout, hout, hout, donkergrijs, zwart, kashmir en leem; dat waren de kleuren voor keukendeuren.

Er was ook een beetje kleur: vergrijsd groen en -blauw, een puntje mint en een kliekje khaki/army. De Nieuwste trend: in één keukenopstelling twee tinten en twee houtexpressies combineren. In uitvoering was het grootste deel van de keukens greeploos of tip-on.

KiekeboeKeukens
Je zag het al van ver aankomen, iedere zichzelf-respecterende keukenfabriek toonde ze: KiekeboeKeukens oftewel On/Off-keukens. Het effect van 'ik ben er wel, maar als ik niet in gebruik ben, ben ik er niet' is op twee manieren te realiseren:
1) door de oven slim weg te moffelen lijkt de rest van de keuken een vrijstaand dressoir met een kraan. Die soms ook nog kon worden verzonken.
2) achter grote deuren. Dat zag je het meest. Het lijkt van veraf een kastenwand, of een inbouwkast. Maar als je de (schuif)deuren opent komt er een functionele keuken tevoorschijn.

De onderstroom van deze ontwerpgedachte is het gegeven dat er steeds meer 1-persoonshuishoudens zullen komen en dat mensen op steeds minder vierkante meters in de stad zullen wonen. Door 'KiekeboeKeukens' beschik je over een functionele keuken, maar ook over een ruimtelijke één-kamerwoning als het huishouden gedaan is.

Ambacht
De trend van een persoonlijk interieur willen creëren, is nog steeds groot. Ook de aandacht voor en vraag naar ambachtelijk gemaakte spullen of accessoires die al een leven achter de rug hebben is enorm. Dus zag je veel dressoirs, vakkenkasten en zwevende planken gestyled met doorleefde, functionele gebruiksartikelen. De tijd van machinaal geproduceerde siervoorwerpen op het werkblad is door stylistes van beursstands afgesloten. En daar is iets voor te zeggen, op het werkblad moet plaats zijn om bijvoorbeeld ambachtelijk deeg te kneden voor brood.

Groen
De verticale binnentuin (ook plaatsbesparend), de horizontale border met kruiden, de indoor kas; de groen-in-huis trend groeit en bloeit als nooit tevoren. Echte planten in plaats van stoffen met vegetatiedessins. Binnen kweken en oogsten in kasten dankzij nieuwe LED technieken en groeilampen. De bedreigde natuur krijgt in huis een tweede kans!

Tot volgende maand! Victor