Menu

Je zit GOED, als de woon- of stylingtrend OE, O E of E O in de naam heeft….

Ik ben vorige maand naar de vtwonen&design beurs geweest, in de RAI, Amsterdam. In de metro terug zat ik me te realiseren dat gelukkig nog steeds heel veel kan, maar dat er toch overkoepelende trends zijn. Toen ik naar een parapluthema zocht, bleken dat de letters O en E te zijn, in verschillende volgordes, in verschillende woorden. Je zit bijzonder goed, als je op een eigen manier één of meer van de volgende trends oppakt: STOER, GROEN, OKER en/of RETRO.

STOER is en blijft in de hele woninginrichting de hoofdtrend.
Beton, cement, donkere kleuren -tot zwart aan toe-, industriële spullen, natuursteen en roest/oxide en dik stoer hout met planken. Grove breisels, behang met de opdruk van beton, planken en metalen oppervlakken; dit komt in alle stijlen en alle mogelijke productgroepen terug, van vloer tot gordijn en van keuken tot sfeerlamp en plaid.
Wie stoer doet, goed wonen ontmoet.

GROEN, ik schreef er al eerder over: binnentuinen, verticale tuinen, groepjes groen: vegetatie in (nep)planten en dessins blijft van levensbelang. Als is het maar voor de lagere hartslag die je krijgt bij het zien van al dat natuurlijks. Met zoveel beschikbare plantensoorten is dit een ideale trend om helemaal op je eigen manier in te voegen in je interieur. Maar we zien ook het belang van de kleur groen: van linde tot jaguar (bijna-zwart groen). En, beetje foetelen (Limburgs voor vals spelen); ook veel blauw-groen.

RETRO, ik zag veel Nederlandse fabrikanten die nieuwe collecties meubels produceren in de belijning van de mid-century designs, de zo gewilde spullen uit 1950 tot eind 1960. Die nieuwe retro design maken het overbodig om uren op Marktplaats te zoeken naar authentiek en de stoffering is sowieso goed, fris en van nu. In het verlengde hiervan is er ook veel aandacht voor Thonet, bekend van de gebogen cafestoel en de mooie, maar dure meubels van Hans Wegner.

Een detail in OKER, of eigenlijk allerlei tinten geel, van banaan tot mosterd, kwam terug bij werkelijk alle stands op de beurs. Ook zonder jarenlange trendwatching ervaring valt het meteen op, maar dat komt door de signaalkracht van de kleur :-). Het zat in muurkleuren, vloeren, grote en kleine meubels, stoffering, accessoires en zelfs in wanddecoratie. Oker geeft raffinement, voegt zonneschijn en positiviteit toe aan het interieur. Het trekt aandacht en leeft de hele ruimte op. Laat je inspireren door de foto’s!

Woongroeten (ook met OE!), Victor