Menu

Breaking news: Leve wonen, de woonkamer komt tot leven!

Afgelopen week was ik in Milaan voor de ‘Salone di Mobile’; wereldwijd de grootste beurs op het gebied van interieur design en styling. De presentaties van de nieuwe producten en -trends spelen zich voor een deel af in het beurscomplex buiten de stad, maar de speciale evenementen in de stad zijn veel bruisender en energieker. In een 5-tal (industrie)wijken strijken grote bedrijven en jonge ondernemers neer, en daar komen bijna een miljoen mensen, jong en oud, op af.

Zo ook IKEA, die een heel complex op de Via Lambrate hadden gebruikt om hun nieuwe visie op de woonkamer te laten zien: Make Room For Life.

Een nieuwe visie, waarbij er echt geleefd wordt in de ‘living room’. Terugkijkend op hun woonkamers, constateerde IKEA dat ook hun woonkamers wel al heel lang hetzelfde waren gebleven: een opbergmeubel voor cd/dvd/boeken plus een televisietoestel, met een bank ervoor, een schemerlamp en een salontafel. Het ontwerp van de IKEA woonkamers was te weinig tot niet meegegroeid met ontwikkelingen als Spotify, e-readers, HBO/Netflix en TV on demand/TV Anywhere.

Daarom stonden nu ‘Leven, persoonlijke interesses en dynamiek’ centraal in het vloerplan van de getoonde interieurs. Dat kan omdat ieder gezinslid het grootste deel van de tijd kijkt/luistert/leest wat ‘ie wil, wanneer ‘ie wil en waar ‘ie wil. Dus staat de tv niet meer centraal in het ‘vloerplan’.

Ik zag een stoer, creatief interieur voor een kunstenaar, een woonkamer als naaiatelier, en natuurlijk ook een insteek vanuit planten, Japan en de natuur. Voor het decoreren van deze mix-interieurs waren artikelen gebruikt die vanaf nu gedurende de rest van het jaar worden gelanceerd. Denk aan de Stockholm collectie, met een superfijne blauw fluwelen bank en opengewerkte houten kasten, de artikelen van HAY voor IKEA waaronder elegante kunststof en hout/kunststof composiet stoelen en daarnaast o.a. nieuwe varianten van lockerkastjes. Deze zie je in het interieur van de kunstenaar.

Nu ik erover nadenk; er was nergens een tv te zien, waarmee het punt maar gemaakt is: de woonkamer komt tot leven.

Grote lentegroet, Victor

Foto’s © Jann van Eck