Comfortabel, gezond en energiezuinig wonen

In Nieuw Weideveld betekent wonen in het groen straks ook écht groen wonen. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk en projectontwikkelaar Timpaan hebben voor Nieuw Weideveld hoge ambities als het aankomt op duurzaamheid. Daarom worden de woningen in Nieuw Weideveld gebouwd als ZEN-woningen: Zeer Energiezuinige Nieuwbouwwoningen. Dat zijn woningen met een lage energierekening, maar vooral ook woningen die comfortabel zijn om in te wonen. Stil, nergens tocht, altijd aangenaam op temperatuur en met een gezond binnenklimaat. En onder meer door middel van energetische maatregelen zoals een mechanisch
ventilatiesysteem met warmteterugwinning en plaatsing van zonnepanelen
krijgen de woningen van Nieuw Weideveld fase 3 standaard een EPC van 0,0
(bijna Energieneutraal).

Gasloos wonen

De woningen worden bovendien volledig gasloos opgeleverd, waarmee Timpaan aansluit bij de hoge duurzaamheidsambities van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, die zich met het Actieplan Klimaatneutraal Bodegraven-Reeuwijk 2035 volledig heeft gericht op het verduurzamen van bebouwde omgeving. Het terugdringen van gasverbruik is daarbij één van de belangrijkste speerpunten en om die reden wil de gemeente Bodegraven-Reeuwijk voorkomen dat nieuwbouw wordt aangesloten op het gasnet.

Energiezuinig door aandacht voor bouwkwaliteit en slimme maatregelen

Het onafhankelijk adviesbureau Koppen Bouwexperts ondersteunt Timpaan bij het realiseren van de doelstelling om comfortabel, gezond en energiezuinig wonen mogelijk te maken in Nieuw Weideveld. Willem Koppen legt uit: “Het kan zo simpel zijn: je legt de basis door zorgvuldig te bouwen. Het begint allemaal met bouwkwaliteit. Wat je doet, moet je ook écht goed doen!”

De basis voor een Zeer Energiezuinige Nieuwbouwwoning (ZEN) wordt dan ook gelegd door extra aandacht te besteden aan de bouwkwaliteit van de woningen", legt Willem Koppen uit. "Een ZEN-woning heeft een zeer hoge luchtdichtheid (geen kieren) en de hoogwaardige isolatie is extra zorgvuldig aangebracht. Dat is belangrijk, want het energieverbruik voor de verwarming van een woning blijkt in de praktijk vaak een factor 2 tot 3 hoger uit te vallen door onbedoelde luchtlekken en warmteverliezen."

Op deze robuuste basis bouwen we verder met een aantal maatregelen om de woningen in Nieuw Weideveld tot het niveau van ZEN-woningen te krijgen. Om de luchtdichtheid van de woningen te garanderen, vervangen we de natuurlijke toevoer van frisse lucht en mechanische afvoer van lucht door een hoogwaardig ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Dat vermindert het energieverbruik, maar draagt vooral ook bij aan een gezond leefklimaat en gaat klachten als vermoeidheid, hoofdpijn en irritatie van de slijmvliezen tegen. Daarnaast worden alle woningen op de begane grond en op de eerste verdieping uitgevoerd met vloerverwarming. Bovendien zijn alle woningen voorzien van drielaags glas. Dat is gunstig voor de energieprestatie, maar draagt ook bij aan het wooncomfort door ongewenst omgevingsgeluid buiten te sluiten.

Nóg energiezuiniger en comfortabeler wonen

De energieprestatie van een woning wordt uitgedrukt in de EPC-waarde. Hoe lager deze waarde, hoe energiezuiniger de woning. De Nederlandse norm ligt op een EPC van 0,4 en de Zeer Energiezuinige Nieuwbouwwoningen (ZEN) van Nieuw Weideveld fase 2 krijgen een EPC-waarde van 0,26; een verbetering van meer dan 25%.

De woningen in Nieuw Weideveld kunnen met uitzondering van woningtypes A, G en Bt optioneel nóg comfortabeler en energiezuiniger worden opgeleverd, naar een EPC van 0,0 (bijna energieneutraal) en zelfs naar een EPC van -0,2 (Nul op de Meter).

De Type V vrijstaande woningen worden standaard als Nul op de Meterwoning (NOM) gerealiseerd. Hieronder leggen we uit wat EPC 0,0 en NOM inhouden voor het wooncomfort en het energieverbruik van de woning.

Neem voor meer informatie over de mogelijkheden om jouw woning nóg energiezuiniger en comfortabeler te maken contact op met de makelaars.

Duurzaam wonen met korting op de hypotheekrente

De voordelen van duurzaam wonen in Nieuw Weideveld liggen voor de hand; wonen die comfortabel zijn om in te wonen. Stil, nergens tocht, altijd aangenaam op temperatuur en met een gezond binnenklimaat. Aanvullend op die voordelen, kan een Groenhypotheek van de Rabobank interessant zijn. Met een GroenHypotheek krijg je tijdens uw eerste rentevaste periode 0,5% korting op de hypotheekrente. Klik hier om meer te lezen.