De oplevering, hoe gaat dat?

Binnenkort worden de woningen van de eerste fase van Nieuw Weideveld opgeleverd. Hoe gaat dat precies? Wij liepen een ochtendje mee met uitvoerder Bas Speksnijder.

Casco opleveren
Al vroeg staat Bas in één van de woningen samen met de kopers. Zij lopen het gehele huis door. "Ze hebben niet lang hoeven wachten op de sleutel," vertelt de moeder van de koper. "Mijn zoon en schoondochter hadden zich ingeschreven voor een woning, en in december kwam er gelukkig ééntje vrij. Het nadeel was wel dat ze daarom niet meer hun eigen keuzes konden doorgeven."

De woning wordt daarom casco opgeleverd en dus moet er nog flink geklust worden, maar dat is geen enkel probleem: "Ze hebben heel veel vrienden die allemaal heel handig zijn en komen klussen. Ik zorg alleen voor de catering!" zegt ze lachend. Ook wordt er alsnog een dakkapel op de woning gezet. "Ze hebben al contact gehad met de buren en ze gaan collectief dakkapellen plaatsen. Een stuk goedkoper, dan wanneer je het alleen moet doen!"

Anders dan in Amerika
De opgeleverde woning viel gelukkig in de smaak. "Ze kennen de buurt al erg goed, want van beiden werken dichtbij. En de woningen zijn ontzettend mooi; goed afgewerkt ook! Het speeltuintje komt straks goed van pas bij familiefeestjes. Ik woon zelf in een appartement, en dan mis je de tuin wel. Ik heb zelfs nog een tijd in California gewoond. Als je de ruimte, zowel binnen- als buitenshuis vergelijkt met Amsterdam is dat wel even wennen!" vertelt ze. "Maar deze buurt is zo levendig en toch nog ruim opgezet. Dat heeft ook zeker z'n charme!"

Uitleg van de uitvoerder
Een paar uur later was de tweede woning aan de beurt. Ook een casco woning, waar een gezin met vier kinderen komt te wonen. "We lopen de woning voor de voorschouw al door," vertelt Bas. "Dan bekijken we al wat naar onze mening aangepast moet worden. Tijdens de voorschouw krijgen de kopers de kans om eventuele gebreken nog aan te geven, die we dan voor de oplevering proberen te verhelpen."

Weer loopt hij samen met de kopers de gehele woning van boven naar beneden na. Op de lichte zolder laat hij zien hoe de vier dakramen werken, of ze goed openen en sluiten en of het lood goed zit. "Wat gaan jullie met de zolder doen?" Vraagt hij aan de kopers. Hij luistert naar hun wensen en geeft advies waar nodig: welke lijm is nodig voor het lijmen van vloerbedekking, wat te doen als radiatoren verplaatst of weggehaald moeten worden, hoe zorg je ervoor dat de ventilatie in de woning goed blijft?

"Bij casco woningen duurt het nalopen van de woning meestal iets langer, omdat de kopers zelf nog gaan klussen. Ik geef ze dan advies mee, met hoe ze het beste te werk kunnen gaan of wat er wel en niet mogelijk is." legt Bas uit.

Op de begane grond neemt Bas de thermostaat en meterkast helemaal door en geeft handige tips. Telefoonnummers die beter ergens anders bewaard kunnen blijven dan in de meterkast en "als je wilt weten waar de leidingen liggen, moet je de verwarming op 22 graden zetten en even met een plantenspuit de grond nat maken. Daar waar het het eerste droogt, liggen de leidingen!"

De sleuteloverdracht
Dan is het grote moment daar. De handtekeningen worden gezet en de oplevering is een feit. Bas geeft een enorme sleutelbos aan de nieuwe bewoners. "Jullie krijgen 6 sleutels van het huis, dus dat komt mooi uit, aangezien jullie met z'n 6en zijn!" Daarna wordt de voordeur dichtgetrokken en kan het klussen gaan beginnen!

Veel succes!

Ontdek meer projecten

Log in of maak een gratis account aan

  • Makkelijk en snel contact met BAM
  • Beheer alle documenten van jouw woning overzichtelijk op één plaats
  • Deel tips en ervaringen op het forum