Oeverzwaluwen Weideveld verhuizen naar nieuwe broedplek

Duurzaam wonen in Nieuw Weideveld betekent ook met respect omgaan met de natuur. Een mooi voorbeeld lees je onderstaand over het verplaatsen van de broedplek van de beschermde oeverzwaluwen. Goede samenwerking tussen gemeente Bodegraven-Reeuwijk, Watersnip, BAM Wonen en Timpaan.

De broedkolonie oeverzwaluwen op Weideveld heeft in alle rust veel jongen kunnen produceren. Zesendertig nesten vlogen met succes uit. Ouders en jonge vogels cirkelden dagenlang boven de onbebouwde delen van Weideveld rond. Nu de nesten zijn uitgekomen, is het mogelijk de bouwwerkzaamheden op de broekplek te hervatten. Dit mag echter alleen maar als er een nieuwe vervangende broedlocatie voor de oeverzwaluwen is. De nesten van deze vogels zijn namelijk jaarrond beschermd (categorie 5) in het kader van de Wet Natuurbescherming.

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk stelde recent een nieuwe plek beschikbaar waar de oeverzwaluwen een eventuele tweede broedsel kunnen maken. De vogels willen dat alleen in steile zandoevers en graven daar meer dan een meter diepe gangen in. Aan het einde van de gang maken ze een nest van grassprieten, bekleed met veertjes. Hier worden vier of vijf kleine witte eitjes gelegd. De nieuwe broedplek zal de komende dagen ontdekt worden door de oeverzwaluwen. Het hangt dan af hoe sterk hun broeddrang is, of ze nieuwe gangen willen gaan maken. Als deze tijdelijke locatie volgend jaar ook weer moet wijken door het bouwproces zal er gezocht worden naar een meer permanente oplossing.

Alle broedgangen op de oude plek werden voorzichtig met de hand uitgegraven om de nesten te onderzoeken en te inventariseren. Deze werkzaamheden werden verricht door betrokken medewerkers van Bam Wonen die zorgvuldig willen omgaan met de vogels. Watersnip Advies begeleidde dit hele proces. Medewerkers van Watersnip hebben de afgelopen weken veel uren doorgebracht bij de kolonie om te kunnen bepalen, op welk moment de vogels konden verhuizen.

Bron: Watersnip


Ontdek meer projecten

Log in of maak een gratis account aan

  • Makkelijk en snel contact met BAM
  • Beheer alle documenten van jouw woning overzichtelijk op één plaats
  • Deel tips en ervaringen op het forum