“Het is een voorrecht om hier te wonen: op IJburg aan het water!”

Nog net voor de kerst leverden we de eerste woningen van het project INSTIJL op IJburg, te Amsterdam op. Een primeur, want dit zijn de eerste woningen die in de Moderne architectuurstijl zijn gebouwd.  Een klein jaar na de start bouw van INSTIJL op IJBURG ontvingen Josje en Peter de sleutel van hun nieuwe woning in Amsterdam. Samen met hun zoontje Teun verhuisden zij direct na oplevering naar hun nieuwe thuis aan het water. En wij mochten een kijkje komen nemen!

Leuke verrassingen
Drie jaar geleden begon voor Josje en Peter de zoektocht naar een nieuwe woning. “We voelden niet echt druk om te verhuizen, maar met een baby op komst vonden we ons appartement in Amsterdam- West van 60 m2 op twee hoog toch wat te klein worden. “ vertellen ze.  Na twee jaar oriënteren op de woningmarkt kwamen Josje en Peter  het project INSTIJL op IJburg tegen. De locatie, het aantal vierkante meters én de mogelijkheid om twee auto’s te parkeren, waren voor hen genoeg redenen om zich in te schrijven voor het project.  “We hadden niet echt hoop dat we zouden worden ingeloot,” gaat Josje verder, “er was zoveel animo voor het project.” Toch werden ze na een aantal weken verblijd met een telefoontje. “Niet verwacht, maar wel ontzettend leuk!”

Josje en Peter kozen ervoor hun woning woonklaar te laten opleveren in de Woonsfeer Design. “We wisten van te voren niet dat de woning woonklaar opgeleverd kon worden, dus het was een leuke verrassing. We vinden het allebei niet erg om te klussen, maar er gaat wel erg veel tijd in zitten,” vertelt Peter. “Uiteindelijk zijn we er erg blij mee, vooral omdat we een tijdje moesten overbruggen na de verkoop van ons vorige huis. Nu konden we na oplevering direct verhuizen, zonder nog te moeten klussen.”

Natuurlijk is het spannend om een vloer, muurkleur of keukenblad te kiezen op basis van een monster of visual, maar Josje en Peter hadden er vertrouwen in dat het goed zou komen: “Bij de woonadviseur konden we een aantal monsters bij elkaar houden, dus we wisten dat het zou matchen omdat de kleuren binnen de Woonsfeer passen.  We zijn voor de gordijnen zelfs expres naar Roobol gegaan, omdat we daar de vloer bij de gordijnen konden houden, dat werkte goed!”

Met oog op de toekomst
Naast de keuze voor een Woonsfeer, hebben Josje en Peter ook voor een andere indeling gekozen.  Op de begane grond kozen zij ervoor de keuken naar de tuinzijde te laten verplaatsen. “In de standaard plattegrond bevindt de keuken zich aan de voorzijde. Wij wilden daar juist een grote eettafel plaatsen zodat je zicht hebt op het water,” leggen ze uit. “Daarom hebben we de keuken naar de achterzijde laten verplaatsen. Ook is de keuken gespiegeld, waardoor we nu een lekker ruime woonkamer hebben.”  

Door al in een vroeg stadium na te denken over mogelijke indelingen van de woning,  kozen Josje en Peter voor verschillende bouwkundige opties. Zodoende zitten ze niet vast  aan één indeling, maar kunnen ze in de toekomst nog schuiven met hun meubels.  “We hebben ervoor gekozen op 3 plaatsen data-kabels aan te laten leggen. Op die manier kunnen we de televisie altijd nog verplaatsen als we de woonkamer anders willen hebben.”

Josje en Peter hebben bij hun keuzes voor de indeling van de eerste en tweede verdieping ook rekening gehouden met de toekomst. Op de ruime zolder kozen zij voor Leefwijze Praktisch 4, wat ze twee extra slaapkamers en een laundy room opleverde. “In een van de slaapkamers hebben we leidingen en een mechanische ventilatie laten aanleggen voor een eventuele tweede badkamer. Nu is dat nog niet nodig, maar mochten we het in de toekomst wel wensen, liggen de leidingen er alvast in.” In de laundry room lieten zij een loze leiding naar de meterkast aanleggen zodat er in de toekomst makkelijk  een aansluiting voor zonnepanelen gemaakt kan worden. “Dat hebben we laten doen na een tip op het forum op ditismijnthuis.nl.” Vertelt Peter.  De tweede slaapkamer op zolder wordt nu als logeerkamer gebruikt. Ook over het gebruik van deze kamer is nagedacht. “Deze kamer wordt nagenoeg niet gebruikt. We wilden daarom de temperatuur per kamer kunnen regelen, zodat we hier geen verwarming aan hoeven te zetten als het niet nodig is.” legt Peter uit.



Praktische tips en inspiratie
Zoontje Teun heeft de eer aan de voorkant van de woning te slapen met uitzicht over het water. Groot voordeel van de moderne architectuur is dat hij met 11 maanden oud al kan genieten van het uitzicht, doordat de ramen helemaal tot de vloer komen. “Toen ze aan de straat bezig waren, zat hij al geïnteresseerd naar buiten te kijken,” lacht Josje. Josje en Peter genieten van de luxe van een hotelsuite met heuse inloopkast. “Zelf waren we daar niet opgekomen, denk ik, maar we zagen dat de optie er was, en toen was de keuze snel gemaakt.” Peter deelt ook nog een praktische tip over de badkamer: “De spiegel wordt op een standaard hoogte opgehangen, dus ik keek opeens tegen de bovenrand van de spiegel aan,” vertelt hij lachend. “Als je wat langer bent, is het een goed idee om te vragen of de spiegel wat hoger te hangen.”



Een goede voorbereiding
Inmiddels worden ook de woningen van de tweede fase van INSTIJL op IJBURG opgeleverd en begint de wijk steeds meer te leven.  Als eerste bewoners van INSTIJL zien Josje en Peter steeds meer nieuwe buren hun intrede doen.  “Leuk om te zien dat sommigen nog volop moeten klussen, terwijl anderen al meteen kunnen verhuizen en wonen omdat ze gekozen hebben voor Victor&Wonen. We kijken uit naar het moment dat de wijk straks af is en iedereen lekker woont.”  

Natuurlijk willen we ook van Josje en Peter weten of ze nog adviezen hebben voor toekomstige kopers van nieuwbouwwoningen.  “Plan je verhuizing niet te strak tegen de oplevering aan,” is de eerste tip. “Het project kan, bijvoorbeeld door weersomstandigheden, altijd  uitlopen. Bivakkeren bij vrienden en familie is niet altijd even fijn.” Daarnaast raden ze ook aan om internet- en televisieaansluitingen tijdig te regelen: “Het kan wel 6 weken duren voordat het allemaal geregeld is. Je wilt natuurlijk meteen verbinding hebben na je verhuizing.” geeft Peter aan.

Een voorrecht om hier te wonen
Wat betreft het lange wachten, waar zoveel kopers van nieuwbouwwoningen voor vrezen, is het Josje en Peter enorm meegevallen. “Pas op het einde, als het huis voor het grootste gedeelte klaar is, werden we wat ongeduldig. Maar we hebben geleerd dat je gewoon lekker vaak moet gaan kijken op de bouwplaats. Daarnaast hebben we de afgelopen maanden een bucket list afgewerkt met daarop activiteiten die we nog wilden doen in Amsterdam West. Nu is het namelijk best een stukje fietsen.” Maar dat is niet erg, vervolgen Peter en Josje. “Het is genieten van het prachtige uitzicht op het water. We vinden echt dat het een voorrecht is om hier te wonen,op IJburg aan het water!”  


Ontdek meer projecten

Log in of maak een gratis account aan

  • Makkelijk en snel contact met BAM
  • Beheer alle documenten van jouw woning overzichtelijk op één plaats
  • Deel tips en ervaringen op het forum